Evaluatiekrant, Thema Regen

30 oktober t/m 8 november

Week 1

Het regent & Stamp maar in de plassen!

Vanmorgen kijken we naar buiten hé wat zien en horen we op het raam tikken, het regent! Samen zingen we de liedjes “het regent, het regent en tikke takke regen” met onze vingertjes tikken we op de tafel zo klinkt de regen. Puk pakt zijn regenjas, regenhoedje en regenlaarzen erbij, de kindjes helpen puk met aankleden. Ook klappen we de paraplu uit we bekijken hem en voelen er aan. We dansen op een regenliedje van k3 wat doen we als het binnen regent.

Knutselwerkjes thema regen:

Week 2

Een regenjas voor iedereen & De kleuren van de regenboog

Aan tafel vullen we een bak met een klein laagje water puk mag eerst voelen, het voelt nat verteld puk ons. De kinderen ervaren dan ook zelf hoe het voelt en ervaren dat ze nat worden van het water, net als de regen buiten daar worden we ook nat van. De oudste coconnetjes helpen met het in bad doen van de pop. We wassen de pop en benoemen de lichaamsdelen hoofd, buik, rug, armen, voeten, handen en benen.

Op de groep dansen we graag op muziek. We pakken er de bellenblaas bij en kijken samen naar de bellen, de kinderen vangen de bellen er ervaren dan dat de bellen stuk gaan als ze de bellen aanraken. Deze week bekijken we ook hoe een regenboog eruit ziet we benoemen de kleuren die we zien en knutselen zelf ook een prachtige regenboog.

Knutselwerkjes thema regen:

Week 3

Wat is dat in het zand?

We gaan op ontdekking in het zand!! Er staan 2 bakken met zand klaar op tafel en er liggen vormpjes bij , een gieter met water en een kiepwagentje.

Eerst gaan we voelen hoe het zand voelt , is het droog of nat , warm of koud, voelt dat eigenlijk fijn of niet fijn?

Aan alle snoetjes te zien vinden ze het fijn!!

We gaan een vormpje drukken in het zand en als we er water over gieten.. blijft je het vormpje dan zien of verdwijnt het? We experimenteren er op los. De kiepwagen is het allerleukst als die mag rijden en scheppen in het zand!! Ook het gietertje met water is zo leeg en het wordt een modderbad. Maar dat is eigenlijk nog veel spannender!

Wat voor weer is het vandaag?

Elke dag tijdens het fruit eten bespreken we met de kindjes wat voor weer het buiten is, door de grote ramen kunnen wij dat goed zien. Soms regent het en krijgt Puk een regenjasje aan maar de zon zien we ook veel schijnen gelukkig en nemen we Puk mee naar buiten zonder jasje. We vragen of het koud is buiten of juist warm. Waait het buiten ? he gisteren waaide het zo hard maar waar is de wind nu gebleven? Wordt je eigenlijk nat als je in de regen loopt ? en als je met een paraplu boven je hoofd loopt, hoe voelt dat dan??

Wat hebben we veel geleerd over wat voor weer het is buiten en leuk om te zien dat de kindjes zo enthousiast ervan worden. Puk wordt in ieder geval goed en warm aangekleed door de kindjes ,soms wel 10x per dag!!!

Week 4

We blijven lekker binnen

Spelen we dan alleen maar binnen? Nee natuurlijk niet  maar we gaan wel op ontdekking binnen en waar we allemaal mee kunnen spelen. we gaan ook boven spelen en daar gaan we op zoek naar de puzzels? Hebben ze al een puzzel kunnen vinden?

We zien een bouwhoek, een huishoek, een knutseltafel maar wat kun je daar eigenlijk allemaal doen? Je mag in elke hoek spelen maar er moet natuurlijk wel eerst opgeruimd worden.

We zingen er een opruimliedje bij:

Alle kinderen spelen lekker binnen ,wat zullen ze kiezen?  Wat zullen ze kiezen? Alle kinderen spelen lekker binnen, maar met wat?

Met de baby’s liggen we lekker op de mat en bieden we 2 speeltjes aan, welke is het leukste? Zo maken we het voor die kleintjes wat gemakkelijker om een keuze te maken en je erop te cocentreren.

Wat was het gezellig binnen!!!

He, ik voel druppels!

We pakken er een parachute bij deze week. We stoppen er allerlei spulletjes in en we gaan de parachute laten bewegen door het vast te houden met 2 handjes.

”Doe je armen nu omhoog “  “doe je armen nu omlaag” wat gebeurt er met de spulletjes in de parachute? Wat gebeurt er als we een bal gebruiken?

En als we 5 ballen gebruiken? Dan barst het feest los hier !!

Wat een lol hebben we hierom, de ballen vliegen door de lucht. We rapen de ballen bij elkaar en nog een keer!!

We doen alsof de ballen en de spulletjes regendruppels zijn die omlaag vallen, worden we er nat van? We moeten vlug schuilen onder de parachute, daar zijn we droog .

Week 5

Drup, drup, druppel, drup

Hee, het regent. Voelen jullie het ook? Nee zeggen jullie, binnen regent het niet. We kijken buiten wat voor weer het is. Mooi weer zeggen jullie. Inderdaad vandaag is het mooi herfst weer, de zon schijnt en de temperatuur is lekker. Maar we moeten wel een jas aan want het is niet meer zo warm in de zomer als de zon schijnt.

Omdat deze week de opdracht regen is, maken we binnen regen. Met papieren regen druppels. Kindjes gaan op de grond zitten en andere kindjes laten het boven hun regenen. Waar valt de regen? De papieren regendruppels vallen naast en op de kindjes die op de grond zitten. Nu liggen er overal regendruppels. Hoe kunnen we er voor zorgen dat er geen regendruppels op ons vallen? Juist, een paraplu! We proberen het nog eens met een paraplu. Waar vallen nu de regendruppels? Naast en op de paraplu en de kindjes zijn droog!

Voorlezen; Masja wil regen

Masja wil regen maar het regent buiten helemaal niet, de zon schijnt. Masja wil naar buiten als het regent want ze heeft nieuwe regenkleren. Een rode regenjas, een gele hoed en blauwe regenlaarzen. Als ze deze aan doet dan wordt ze niet nat. Ze kijkt nog eens naar buiten, ziet ze al een wolkje? Nee de zon schijnt nog steeds. Ze hoeft geen regenkleren aan, maar ze wil dit zo graag. Papa komt thuis van zijn werk en ziet dat Masje boos is. Wat is dat voor boos gezicht vraagt hij. Ik wil naar buiten, in de regen spelen met mijn nieuwe regenkleren maar het regent niet. Trek je nieuwe spullen maar gauw aan en kom maar mee. Papa zet Masja met haar regenkleren aan onder de stromende douche. Masja is helemaal blij want het regent en haar kleren worden niet nat!

De kindjes luisteren aandachtig naar het verhaaltje en vinden het grappig. Ze kunnen goed na vertellen waar het verhaaltje over ging. 

Week 6

Regenconcert

Deze week sluiten we ons VVE thema ‘regen’ af. Eerst lezen we met zijn allen het boekje ‘Masja wil regen’ en daarna gaan we naar boven. Ik vraag aan jullie of jullie kunnen zien wat voor weer het is. ‘Donker!’ roepen jullie. Dat klopt, het is bewolkt. Maar het regent gelukkig niet! Hoe kunnen we zien dat het herfst is? De blaadjes vallen van de boom en ze verkleuren. En wat valt er vaak uit de lucht als het herfst is? ‘regen!’. Zullen we de regen proberen na te maken?. Op de tafel liggen 3 soorten “stokjes”. Rietjes, ballonnenstokjes en satéprikkers. Waarmee kunnen we zachte regen maken? En waarmee harde regen? Als iedereen van jullie 1 van de 3 voorwerpen heeft gaan we met zijn allen regen maken. Eerst héél zacht en daarna héél hard. Sommige van jullie vinden de omschakeling van hard naar zacht nog wel een beetje lastig, het is ook zó leuk om heel hard op de tafel te “trommelen”. Na ons regenconcert gaan we nog een spelletje doen. Jullie mogen je ogen dicht doen en ik maak ergens in de ruimte regen. Hoorden jullie de regen hoog of laag? En was het ver weg of dichtbij? En waar denken jullie dat de regen op viel? Enthousiast doen jullie mee en sommige van jullie kennen de begrippen dichtbij, ver weg, hoog en laag al erg goed, knap hoor! Na het spelletje gaan we nog één keer héél harde regen maken. Dat was leuk he!?