Regen……..

We zijn begonnen met het thema regen. Puk heeft zijn paraplu, regenjas en regenhoed meegenomen. Dan wordt hij niet nat als hij buiten in de regen staat.

Dat willen we zelf ook wel eens proberen. Als het regent doen we onze jassen aan en nemen we de parapluutjes mee naar buiten.

Drup, drup, drup doet de regen op onze hoofdjes. Snel doen we de paraplu open. Nu worden we lekker niet nat.
Door de regen ligt er ook een plasje water op de grond, wat kunnen we daar mee doen? Lekker in stampen!! Wat een plezier hebben we met de regen.

  

De kleuren van de regenboog. Een regenjas voor iedereen. 

Buiten regent het dus iedereen heeft een regenjas nodig. We maken een regenjas voor Puk en zijn vriendjes, want dan kunnen Puk en zijn vriendjes toch met ons in de regen komen spelen.
De kinderen maken een speciale regenjas voor Puk een “regenboog regenjas”. Dit doen we door in een bak een aantal kleuren verf te doen, knikkers erbij en rollen maar ! Zo krijg je dus de mooiste regenbogen! Ze benoemen allemaal de kleuren die er op de regenjas komen….. Blauw, groen, geel en paars. Dit wordt een mooie kleurrijke jas!

We zetten allemaal potjes met water op tafel, elk potje krijgt een kleur in het water. De kinderen mogen dan de kleur mengen. Welke kleur wordt het water?
Geel, rood, groen, en blauw. Als we nu 2 kleuren bij elkaar doen welke kleur wordt het dan? We gaan proberen met de kleur geel en rood. Hé dit wordt oranje. Jullie zien de kleur veranderen en benoemen dan ook meteen de kleur.

Deze week bekijken wij samen allemaal de weerkaart. Regent het vandaag? of schijnt het zonnetje. Met verschillende kleuren papier laten we jullie door het raam naar buiten kijken. Zoals de kleur geel voor het zonnetje. En wat gezellig is dat samen op de mat naar deze kleuren te kijken.
Ook maken we allerlei verschillende knutselwerkjes, zo verven we bijvoorbeeld met de allerkleinste een regenboog met verschillende kleuren verf. Met de grotere kindjes leggen  we een vel papier in een kartonnen doos met balletjes daarin. Door verschillende kleuren verf en glitters er in te doen, krijgen we een mooie regenboog door de balletjes van links naar rechts te bewegen. Ook gaan we een leuke zandactiviteit doen, met de kleinste aan tafel, we hebben dan een bak met zand en figuurtjes erin. Om de beurt mogen kinderen met de gieter wat water in het zand doen. Is het nu nat of droog? En kunnen we nu een mooi figuurtje maken in het zand? Wat een lol hebben jullie, met als resultaat één grote zandbak binnen 🙂 Met de grotere kinderen gaan we deze activiteit uitvoeren buiten in de grote zandbak.

We staan met de kindjes voor het raam. Regent het? Blijven we binnen of kunnen we naar buiten? Wat kunnen we gaan doen als het regent? We zingen samen een liedje op de wijs van
“Alle eendjes zwemmen in het water”
Alle kinderen spelen lekker binnen
Wat zullen we kiezen?
Wat zullen we kiezen?
Alle kinderen spelen lekker binnen maar met wat?

We gaan samen in alle hoeken kijken waar we mee kunnen spelen. Willen we spelen in de bouwhoek, poppenhoek, leeshoek of met speelgoed… maar wat vinden we dan leuk?

Hé ik voel druppels

We gaan met de kinderen op de grond zitten. Een bal valt zachtjes op een been. Hé, ik voel een druppel op mijn been! En nu op mijn voet.
We zingen daarbij een liedje op de wijs van “het regent, het regent”

Het regent het regent iedereen wordt nat.
Druppels vallen op… mijn been, mijn voet, mijn hoofd enz..
Spat, spat, spat!

Iedereen vindt het erg leuk en wil dit vaker doen. Maar we hebben nog iets leuks om mee te spelen. Een hele grote parachute die we samen vast kunnen pakken. Nu is de parachute laag maar wat gebeurd er als we de handen omhoog houden? Dan gaat de parachute omhoog en kunnen we zelfs onder de parachute schuilen voor de regen.  We kunnen nu ook een bal op de parachute leggen. Als we nu de parachute omhoog doen gaat de bal ook omhoog, de lucht in en de bal valt ergens anders weer op de grond. Dat was leuk!

We zitten met de kindjes in een kring. Alle kindjes hebben een blauw blaadje gekregen. Hoe zien regendruppels eruit? Welke kleur hebben regendruppels?
We scheuren regendruppels van het blaadje. Grote en kleine. Er mag iemand midden in de kring gaan zitten. De andere kinderen gooien de zelf gescheurde regendruppels over het kindje in de kring. Nu wordt ze helemaal nat. Oooh nee !! Wat moet je aan doen om niet nat te worden? Een regenjas, regenlaarzen en een regenmuts. En wat kun je nog meer gebruiken om niet nat te worden? Een paraplu! Nu gooien we nog een keer de regendruppels over het kindje in de kring maar nu zit het kindje onder een paraplu. Alle regen druppels vallen over de paraplu heen.

Masja wil regen

Masja heeft nieuwe regenkleren van mama gekregen. Masja wil dolgraag haar nieuwe regenkleren aan maar buiten schijnt de zon. Ze is teleurgesteld want ze wil regen!! Dan kan ze haar nieuwe kleren aan. Er komt maar geen wolk. De zon blijft schijnen. Papa komt thuis van zijn werk en ziet dat Masja verdrietig is. Masja verteld papa dat ze graag regen wil zodat ze haar nieuwe kleren aankan. Hier gaat papa voor zorgen. Trek je regenkleren maar aan zegt papa. Papa zet Masja onder de douche. Het regent !! En Masja wordt niet nat!! Masja is helemaal gelukkig.

Tikke Takke Tikke Takke Tikke Takke regen……….
Bij het thema regen hebben we het ook over het seizoen: De Herfst
We stempelen een hele mooie herfstboom.
Samen doen we de regen na op de tafel, het kan hard en zacht regenen. We tikken dus hard en zacht op de tafel, hihihihi best wel spannend dat geluid.
Ook hebben we een super leuk uitje gehad, we bezochten de bossen.