Evaluatiekrant thema ik en mijn familie

Week 1: nemen we een kijkje in een fotoboek. We zien de familie van Puk! Zijn papa, mama, broertjes, zus, opa, oma, oom, tante, neefje en nichtje en zelfs de hond en Poes. De kinderen vinden het leuk om door het boek te bladeren en samen wijzen we aan wie er op de foto staat. Ook kijken we bij de fotoplaten van de kinderen zelf. Herkennen ze iedereen? Weten ze ook hoe ze allemaal heette?

We spelen de rol van papa of mama na samen met onze babypoppen en knuffels. Zoë weet al heel goed hoe je een baby  moet verzorgen. Ze roept ‘bah’ en trekt aan de luier, de billen worden gepoetst en de pop krijgt een nieuwe luier aan. De pop krijgt kleren aan, een flesje en een fiep. Ook beer moet een schone luier aan van Lynn. Mirthe maakt ondertussen foto’s met het kinderfototoestel. Wat een gezelligheid in de huishoek!

Week 2: Wat leuk deze week gaat Puk logeren bij Oma en wij mogen hem weg brengen met de trein. Met z’n allen maken we een trein, jullie helpen mee om alle stoeltjes achter elkaar te zetten wauw wat zijn jullie sterk! Jullie krijgen een kaartje en mogen dan instappen, als jullie allemaal een plekje hebben gevonden komt de conducteur langs om jullie kaartje te knippen en dan kunnen we vertrekken. Daar gaan we… “Tjoeke tjoeke tuut tuut”
Puk is met de trein bij Oma aangekomen en had een cadeautje voor haar meegebracht… Julie hebben allemaal een mooi fotolijstje gemaakt voor de foto van Puk, eerst smeren we de plak erop en daarna versieren jullie hem met diamantjes en veertjes.

Week 3: Puk heeft iets meegenomen om te laten zien. Hij heeft zichzelf nagemaakt van klei. Lijkt Puk op het poppetje? ‘ja’!! Willen de kindjes ook proberen om een poppetje te kleien? Er wordt in de klei gekneed, uit elkaar getrokken tot allemaal kleine stukjes en weer bij elkaar tot een bal gemaakt. Het ervaren van de klei is al een activiteit op zich, vooral voor ons jongste bijtjes. Eén van de leidsters helpt mee om een poppetje te kleien, de kinderen vertellen wat eraan moet. Een hoofd, armen en benen, dan lijkt het al echt op een poppetje. Die vervolgens door de meeste weer tot allemaal kleine stukjes wordt gemaakt, hihi

Ook hebben we benoemd wie er bij de kinderen thuis wonen. We hebben weer naar onze familieplaten gekeken ,maar we hebben dat ook gedaan met een liedje. Die kennen de papa’s en mama’s ook vast nog wel. Op het wijsje van “In Holland staat een huis…” zongen we voor elk kind alle namen van de wie er thuis woont. Dat vonden alle kinderen erg grappig! Want het liedje gaat over hen! Zelf nadenken over wie er thuis woont is ook wel een beetje moeilijk, hoor! Soms hadden de kindjes een beetje hulp nodig. Ook hebben we een huisje uitgebeeld met de handen boven je hoofd als dak. Maar het leukste was een huisje zoeken. Binnen en buiten hebben we verschillende huisjes!

Week 4: Wat leuk… Deze week mochten we met z’n allen onze baby pop in bad doen.

We zetten een badje neer met een klein laagje lauw water en benoemen ondertussen alle spulletjes die klaar staan zoals bijv. het bad, de zeep en de handdoek. Welke kindjes willen de luier uitdoen bij de baby? Jullie willen allemaal graag helpen, zo houden jullie ook al goed het hoofdje van de babypop boven water en wrijven jullie het water lekker over zijn buikje. Natuurlijk willen jullie ook nog zelf even lekker spetteren en spetteren! We laten de pop nog even op het potje zitten misschien dat er wel een poepje of plasje komt? En dan kleden we de pop weer aan zodat hij lekker mee kan gaan spelen. Deze week mochten we jullie schminken als een huisdier, wie van jullie heeft er allemaal een huisdier? Wat voor dier wil jij worden? Welke kleuren hebben we daarvoor nodig? Jullie denken enthousiast met ons mee en bekijken het resultaat in de spiegel, dat was leuk!

Voor de kinderen die liever niet wilde schminken hebben we maskers gebruikt, dat is gek als je in de spiegel kijkt!
Week 5: Deze week lezen we en kijken we naar het verhaal over Ole. Ole is een baby en ziet zijn knuffel onder de kast liggen. Die zou hij heel graag willen hebben. Hij is er verdrietig om. En steeds als er iemand van zijn gezin komt kijken en spelen hoopt hij dat hij zijn knuffel terugkrijgt. Helaas lukt dat niet, want hij kan nog niet praten. Maar… uiteindelijk pakt hij hem helemaal zelf! Jullie keken er aandachtig naar. Ook hebben jullie zacht en hard gehuild. Ole mag in het verhaal bij de papa op de voeten. Zo lopen ze samen rond. En… dat deden wij ook. Sommigen durfden het niet, maar keken wel naar hoe andere kinderen het wel durfden. De kleintjes hebben nog niet de concentratie om naar het verhaal te luisteren. Met hen bekijken we de kijkplaten. Er is een baby, een broer, een papa, een mama, een oma en een opa. De grote kinderen helpen mee de platen te benoemen. Heel gezellig zo samen. Wij lijken ook wel een grote familie! Heel veel grote en kleine broertjes en zusjes samen. We helpen elkaar, spelen met elkaar… Wat is het toch fijn om hier te zijn!

Week 6: Deze week hebben we alle foto’s verzameld die we tijdens onze activiteiten gemaakt hebben rond het thema “Ik en mijn familie”.  We plakken ze samen in een fotoboekje en bekijken wat we allemaal op de foto’s zien en bespreken welke activiteiten we ook alweer allemaal gedaan hebben.  Het leukste is natuurlijk ook om het fotoboekje te versieren zo hebben jullie mogen kleuren, verven en plakken. Wauw wat zijn ze leuk geworden, samen met jullie familieposter mogen jullie het fotoboekje mee naar huis nemen.  Met z’n allen zijn we aan tafel gaan zitten en om de beurt hebben we jullie familieposter van de muur gehaald om deze nogmaals te bekijken en te bespreken wie dat er allemaal op jullie poster staan. Zo leuk om te zien hoe de kinderen reageren als hun familie poster aan de beurt is!!