Reuzen en kabouters
Week 1: ‘’Mijn naam is kabouter Bim, ik wil zingen, ik wil spelen, mijn naam is kabouter Bim, ik wil spelen, bom bam bim’’. Dit zingt kabouter Bim in het voorleesverhaal. Maar de andere kabouter wil niet met hem spelen en daar is hij verdrietig om. Als hij in het bos tegen een boom gaat zitten, beweegt de boom ineens en blijkt het geen boom, maar een reus te zijn. De reus wil wel samen met de kabouter spelen. Alle platen uit het verhaal hebben we gekopieerd, Kunnen de oudste kinderen de platen op volgorde leggen? Mirthe heeft het verhaal heel goed onthouden en legt de platen in 1 keer goed. We spelen met een bal, net zoals in het verhaal en dan ineens beland de bal bovenop de kast. Nu kunnen de kindjes net als de kabouter niet meer bij de bal. Maar de leidster kan hem wel pakken net zoals de reus. De kinderen vinden het erg leuk om het verhaal na te spelen.
Week 2: Kennen jullie Kabouter Bim nog? Ja hoor, het verhaaltje kunnen jullie prima navertellen. Deze week hebben we het over ‘groot’ en ‘klein’. In een grote bak hebben we grote en kleine spulletjes, bijvoorbeeld een grote garde en een kleine garde. Weet jij wat voor de Reus is en wat voor de Kabouter? Wat is ‘groot’ of ‘grootst’ en wat is klein of ‘kleinst’? De grootste kinderen mochten zelf ook vertellen waarom iets voor de Reus of voor de Kabouter was. Er werd super goed meegedaan! Sandra liet ook kleren zien. De kleine broek zette ze op haar hoofd. Is dat een muts? Gekke Sandra! Grapjes maken is gezellig! We hebben nog een spelletjes gedaan met groot en klein. Maar nu lagen er allemaal voetstappen in de groep. Met grote reuzenpassen of kleine kabouterpassen hebben we het spoor gevolgd naar ‘Kabouter Puk’. We gingen onder de box door en over het paddenstoelenkrukje en vonden Puk in het keukentje. Jippie… gevonden!
Week 3: De kindjes die willen mogen een kaboutermuts op. Komen jullie er allemaal gezellig bij, we hebben een bak vol spulletjes. Met een groot en een klein servies. Wat is voor de kabouter en wat is voor de reus? We verdelen het en met alle kaboutervriendjes drinken we kabouterthee uit mini kop en schoteltjes en roeren met een minilepel.
Week 4: Weten jullie nog in wat voor huisje de kabouters wonen? Ja natuurlijk een paddenstoel. Gezamenlijk vertelde we een versje, alle kinderen kloppen op hun vuist. Klop, klop, klop, is er iemand thuis? Eén kaboutertje komt uit zijn huis. Klop, klop, klop doe eens open! Eén kaboutertje komt naar buiten gekropen. Klop, klop, klop kom je nou? Drie kaboutertjes kijken naar jou! Ook gingen we Samen met Puk kijken naar onze voeten en handen welke zijn er groter die van puk of jezelf? En welke vinger is dikker de pink of de duim?
Week 5: Wat een mooi boek heeft Puk! Wat ben je aan het lezen, Puk? Puk vertelt waarover het boek gaat en laat het boek zien aan de kinderen. Dan is het tijd om het boek op te ruimen. We proberen het boek in Puk zijn rugzak te stoppen. Dat lukt niet! Kan de rugzak nog verder open? Nee, het boek past er echt niet in! De rugzak is te klein voor het boek! Misschien past het boek in een grotere tas! Ja, het grote boek… past wel in een grote tas! En het kleine boek past in alle tassen!
Samen met de kinderen blazen we een strandbal op. Niet helemaal vol, want zo heb je een kabouterstoeltje. De kinderen gaan voorzichtig op het kabouterstoeltje zitten en wippen heen en weer op de bal! En dan zingen we het liedje “op een grote paddenstoel”. Ook maken we er de bewegingen bij, de kinderen hebben de grootste lol en zelfs wat kleine kaboutertjes kunnen niet op het kabouterstoeltje blijven zitten! Hihi
Week 6: We spannen een touw tussen 2 hoge stoelen en aan de andere kant een touwtje tussen 2 lage stoeltjes. Wie kan er als een reus grote stappen maken en zo over het lage touw stappen?
En daarna zijn we allemaal kleine kaboutertjes en kruipen we onder het hoge touw door. Nu zetten we de muziek aan. Is het de reuzen muziek of de kaboutermuziek? Wat zijn we nu een reus of een kabouter? De kinderen vinden het geweldig. Sommige proberen zelfs over het touw te springen met 2 voeten tegelijk. Of het touw wordt schuin gehangen, de hogere kant voor de 3 + -ers en de lage kant voor de kleintjes. Wat een mooie afsluitingsdans!