Welkom Puk

Een nieuw speelkameraadje;

Ik vraag alle kinderen om in de kring te komen zitten, de kinderen reageren allemaal enthousiast en komen snel naar me toe. We zingen het liedje; we maken een kringetje van jongens en van meisjes. Sommige kinderen herkennen het liedje en zingen mee. Ik vertel de kinderen dat Puk nieuw is op de groep en bij ons komt spelen. Ik laat de kindjes vertellen wie ze zijn. Puk vind het al heel gezellig bij ons. Wat zijn jullie allemaal leuk zegt Puk.

Waar? O, daar!

Puk weet natuurlijk niet waar al het speelgoed ligt, willen jullie Puk laten zien waar alles ligt? Jullie helpen heel goed mee. Puk weet nu waar de glijbaan is en zelfs hoe hij erop moet klimmen en eraf moet glijden. De huishoek laten jullie goed zien. Zal Puk nog een luier aan hebben? Jullie denken van niet, dan moet Puk ook weten waar de wc’s zijn en waar hij zijn handen moet wassen. Wauw wat laten jullie alles goed zien aan Puk. Puk is er helemaal klaar voor om gezellig mee te gaan spelen met jullie. Er wordt goed gezorgd voor Puk!

Een gezellige huishoek

Puk wil graag in de huishoek spelen maar Puk weet even niet meer waar deze is, de kinderen lopen mee en laten Puk de huishoek zien. Kijk Puk, hier maken we eten, daar ligt de pop in bed. En meteen wordt er door de kindjes eten gemaakt voor Puk. Wat wordt ie toch verwend! Na al dat koken wordt de keuken wel een beetje vies. De kinderen pakken een doekje en poetsen volop mee en wat een plezier hebben ze in het poetsen. Puk wordt op handen gedragen en mag aan tafel toe kijken.

Volg de draad

Door de groep trekken we een draad, deze gaat onder de tafel door, over de glijbaan, langs de kast af. De kinderen lopen in een rij en volgen deze draad. En wat doen ze goed mee! Ze kruipen onder de tafel door, ze klimmen op de glijbaan en lopen langs de kast af. Precies hoe de draad loopt. Voor sommige is het nog een beetje moeilijk om te draad te volgen maar toch hebben ze plezier.

 

 

Let op! Daar ligt een prop

We voelen met de baby’s aan verschillende materialen, we hebben glad glitterpapier maar ook ribbelpapier en gewoon gekleurd papier. Samen met puk voelen we eraan we bekijken en benoemen de verschillende soorten papier. Op het speelkleed spelen we daarna verder met onze snoezel mand, hierin zitten heel veel verschillende soorten materialen die de aandacht van de baby’s trekt. Ook knutselen we met de verschillende materialen!

Puk moet plassen

Puk moet plassen, zou hij al op het potje kunnen plassen? Puk wil dit graag proberen, we doen zijn luier uit en zetten hem op het potje. Goed zo puk dit heb je al goed geprobeerd, de volgende keer komt er misschien wel een plasje. De kinderen helpen om puk een schone luier aan te doen we benoemen hierbij de kledingstukken van puk en zingen liedjes voor hem. Daarna poetsen we zelf met een washandje onze handen. Zo nu is het tijd om lekker te gaan spelen met puk en voor de kleinste om te gaan slapen!

Een echt kunstwerk

Wauw we maken met onze voetjes en handjes een prachtig mooi kunstwerk. Dit is iets wat we vooral met de kleinste baby’s tijdens ieder thema terug laten komen. We smeren de verf met een kwastje op de voetjes en handjes, hihi dat kietelt wel een beetje. We stempelen daarna met de voetjes en handjes op een gekleurd a4’tje, wat een prachtig mooi kunstwerk 

Wat een schoon plein!

Zoals iedere dag ruimen we de groep samen met de baby’s op voor de momentjes dat we aan tafel gaan.

We zingen dan het liedje:

1,2,3,4, opruimen, opruimen

1,2,3,4 ruim op met plezier

Leg alle spullen in de bak, alles netjes in de kast

1,2,3,4 ruim op met plezier!

Met kleine aanwijzingen en een beetje hulp kunnen ook de allerkleinste al heel goed helpen! 

We ruimen alles samen op

We zijn druk bezig geweest met spelen. Maar er moet ook opgeruimd worden. Dat doen we doormiddel van een leuk liedje te zingen. We zingen het liedje tijdens het opruimen.

De kinderen worden er allemaal enthousiast van en ruimen dan goed mee op. Tijdens het opruimen leggen we alle spulletjes op de juiste plaats terug.

Dit is ons liedje:

Eén, twee, drie, vier opruimen, opruimen.

Eén, twee, drie, vier ruim op met plezier.

Beesten hier, auto’s daar (varieer hier in de woorden: Bekers hier, poppen daar)

Wat hoort bij elkaar?

Eén, twee, drie, vier wij zijn klaar.

 

Trek je jas maar uit, Tom

Dit verhaaltje hebben we 2 weekjes gelezen. Samen in een groep of individueel.

Een verhaaltje lezen vinden de kinderen altijd erg leuk. We zitten dan gezellig aan tafel of op de bank. Er word aandachtig geluisterd en gekeken naar de plaatjes in het boek. Deze keer gaat het over een kindje die zijn jas niet uit wil doen. Verschillende activiteiten worden aangeboden en bij de laatste activiteit, een ballon op blazen, wordt Tom enthousiast en trekt hij zijn jas uit.

 

Wat een rommel!

Het is een rommel op de groep. Dit moeten we allemaal samen opruimen. Iedereen krijgt een taakje. Er mogen een paar kindjes het speelgoed opruimen, een paar kindjes mogen de vloer vegen met een bezem handveger en blik, een paar kindjes mogen de tafel poetsen met een nat doekje, de andere kindjes krijgen de taak om de tafel en stoeltjes goed te zetten enz.

Tijdens het opruimen zingen we ons liedje

Eén, twee, drie, vier opruimen, opruimen……. enz.

En uiteindelijk hebben we allemaal samen opgeruimd en is alles weer netjes.

Wat kunnen de kindjes dat goed.