Oef, wat warm!
Puk heeft het warm;
En daar is niks aan gelogen, want wat hebben we toch al een mooie zomer gehad.
Puk heeft het ook warm! Puk heeft zijn trui en tuinbroek aan maar wat kan Puk doen zodat hij het minder warm krijgt? De kinderen weten goed te vertellen wat voor kleren je aan doet zowel met warm als met koud weer. Bij warm weer moet je veel kleren aan doen, een lange broek, een trui, een jas en een sjaal en handschoenen.
Puk heeft zijn kleren uit en een zwembroek aan. Heeft Puk het nu nog warm? Dan kunnen we misschien een nat washandje in zijn nek leggen. Dat vind Puk heerlijk.
Een warme trui;
Ik heb een dikke trui aangedaan met een sjaal en handschoenen. Oef wat heb ik het toch warm. De kinderen reageren op mij dat ik al mijn kleren uit moet doen. Heeft er nog iemand een trui aan net als ik? Nee wordt er geroepen, wij hebben shirts aan. Een trui is veel te warm want de zon schijnt. Als het koud is trek je warme kleren aan en als het warm is trek je weinig kleren aan zoals een hemd en een korte broek.
Smeltende ijsklontjes;
Dit is wel heel gek, bevroren water. De kinderen vinden het koud en glibberig aanvoelen. Ijs is bevroren water, en zo ziet dat eruit. Als het lang uit de vriezer is dan ontdooit het, het ijs smelt en wordt water. Ze zien goed dat het ijsklontje steeds kleiner wordt en dat het dan water is. Ze vinden het erg interessant. Ze merken ook dat het in hun handen smelt als ze het even vast houden. Na heel lang wachten is het ijsklontje verdwenen en ligt er water op het bordje.
De ijscohoek;
Ijsjes te koop! De kinderen weten niet hoe snel ze naar moe toe moeten komen. Ik ben de ijscoman, en verkoop ijsjes! Dat is wel heel erg lekker als het buiten zo warm is hè!
Ga maar netjes in een rij staan en dan mag je kiezen wat voor een ijsje je lust. Een perenijs of een aardbeien ijs. Heb je centjes bij? Want een ijsje kost bij mij €1.
Alsjeblieft, eet smakelijk! Het ijsje is lekker koud, maar eet hem snel op want anders smelt hij.
Wat een plezier hebben de kinderen doordat ze het bij mij mogen kopen en een echt ijsje krijgen!
Dansende schaduwen
Samen zingen we het liedje “klap eens in de handjes”, dit liedje herkennen alle baby’s meteen. Zodra we beginnen met zingen doet dan ook iedereen mee met de bewegingen die bij het liedje horen. Ook leren we hoe we kunnen zwaaien en kijken naar de schaduw die dan op de tafel verschijnt, hihi dat is gek we moeten er allemaal om lachen. Ook puk kijkt naar zijn eigen schaduw, we voelen en kijken ook naar zijn schaduw.
Koud en warm water
Als we aan tafel gaan staan er twee bakken met water. We voelen in allebei de bakken met water, we voelen koud en moeten er van bibberen en we voelen warm net als thuis in badje. Iedereen krijgt een washandje en mag zichzelf wassen, we benoemen wat we gaan wassen. We wassen onze armen, handen, voeten, neus, mond…. Puk doet het steeds voor en wij doen het na!
Spetterdespat, lekker nat & Soppen!
Wat hebben we al veel mogen genieten van het
zonnetje deze zomer, wat een waterpret! Buiten
lekker rennen onder de sproeier, spelen met bakjes en
bekers in bakken water en modderpret in de zandbak.
Als het de middag te warm was om naar buiten te gaan zochten we ook binnen verkoeling met water. We kijken wat blijft drijven en wat zinkt. Ook vullen we de bekers en bakjes met water en kiepen ze dan weer om, hè we worden er zelf ook helemaal nat van maar dat vinden we met het warme weer helemaal niet erg!
Ook experimenteren we met sponzen, hoe voelt een spons en wat gebeurd er als we hem in het water leggen. We genieten van het water dat klettert op de tafel en de grond, dat geeft een mooi geluidje. Ook leren we samen delen en op onze beurt wachten om de beurt mogen we voelen en kijken, en geven de spons dan weer door aan het volgende kindje. Ook poetsen we samen de tafel, wat een poetstalenten die coconnetjes!!
Ontdekken: Warm of koud?
Iedereen krijgt een beker. Op tafel staat een kan met koud water en een kan met warm water. Wie heeft er zin in warm of koud water? We beginnen met het koude water. Iedereen krijgt een klein beetje water en mag proeven en voelen met de handen/vingers hoe het water voelt. Is het koud of is het warm? Wordt er gevraagd.
Bij de volgende beker krijgt iedereen een beetje warm water. Er mag weer geproefd en gevoeld worden. Er wordt weer gevraagd: Is het koud of is het warm? Iedereen mag zelf een antwoord geven of het water warm of koud is. Zo komt iedereen aan de beurt.
Het ene kindje geeft aan dat koud water lekker is en het andere kindje vind warm water lekker.
Voorlezen 1 en 2: Brrr, wat koud!
We gaan gezellig een boekje lezen. Het boekje gaat over “Brr, wat koud!”.
Iedereen luistert en kijkt aandachtig naar het boekje.
Het is warm weer en daarom staat er een zwembadje op. Ze trekken alvast een zwembroek aan en stappen in het water. Brrr, het water is veel te koud. Papa pakt een emmer met warm water, maar dan is het nog veel te koud. Gelukkig heeft papa nog een ander idee en komt met laarzen terug. De kindjes mogen met laarzen aan in bad. Dat is gek, maar wel heel erg leuk.
Afsluiting: Zwemles
Vandaag gaan we leren zwemmen. Wat hebben we dan allemaal nodig? een zwembroek of een badpak, een zwembril, een handdoek om af te drogen. Alles laten we zien en benoemen we. Als we alles hebben gezien en besproken, gaan we allemaal zwemmen. We gaan met onze buik op de grond liggen. Iedereen doet enthousiast mee. We maken zwembewegingen met de armen en spetteren met onze voeten. Daarna gaan we op onze rug liggen en maken we zwembewegingen op onze rug. Wat kan iedereen dat goed. Nu zijn we klaar met zwemmen. Wat moeten we nu doen? De zwemkleren gaan uit en moeten ons gaan afdrogen. En daarna moeten we onze kleren weer aan gaan doen. Wat leuk dat iedereen zo enthousiast mee doet.