Ik en mijn familie
Bij dit thema maken de kinderen een fotoplaat. Aan de hand van de foto’s laten ze zien bij wie ze wonen. Ze laten zien wie hun papa, mama, broertjes en zusjes zijn, en wie hun opa en oma. Alle foto’s komen aan de muur te hangen. Familie staat centraal in dit thema, maar ook de huisdieren komen aan bod.

Activiteiten
* Puk speelt voor baby en gaat met de trein naar z’n oma. Maar eerst knutselt hij een mooi fotolijstje voor haar. Misschien willen de kinderen dat ook wel doen!
* De baby’s kijken naar hun eigen fotoplaat met foto’s van hun papa, mama, broer/zus.
* De kinderen maken een beeldje van klei.
* De kinderen doen een babypop in bad.
* De kinderen zingen over wie er bij hen in huis woont.
* Als afsluitende activiteit nemen de kinderen hun opa en oma, of hun tante en oom, mee naar het kinderdagverblijf om te laten zien wat ze daar allemaal doen.

Voorleesverhaal
Baby Ole zit in de box. Hij huilt, want hij is zijn popje kwijt. Het ligt onder de kast en hij kan het niet zelf pakken. Papa, mama en zijn broertje Jop begrijpen hem niet. Maar Lise, zijn zusje, leert hem kruipen. Nu kan hij zelf naar de kast kruipen en zijn popje pakken. Helemaal zelf!

Tips voor thuis!

Doe tijdens het verzorgen een kiekeboe-spelletje met je baby. Neem bijvoorbeeld een handdoek en verstop het gezicht van je baby. Roep zijn naam: ‘Guus? Waar is Guus?’ Haal de handdoek weg en reageer enthousiast als je jouw baby weer ziet. ‘Daar is Guus!’

Kinderen in deze leeftijd willen graag meehelpen. Ze willen net zo groot zijn als jou. Laat je kind bijvoorbeeld helpen bij de verzorging van zijn babyzusje of -broertje. Hij kan bijvoorbeeld een schone luier aangeven of een spuugdoekje. Wanneer je kind geen klein broertje of zusje heeft, kun je hem ook vragen om bijvoorbeeld het eten voor de hond of de kat neer te zetten, of de plantjes water te geven. Geef je kind complimentjes en vertel hoe groot en knap je hem al vindt.

Je kind vindt het waarschijnlijk leuk om in een eigen huisje te spelen en tegelijk toch dicht bij je in de buurt te blijven. Zet in de huiskamer twee stoelen naast elkaar en hang er een groot laken overheen. Zo heeft je kind een eigen hutje dat hij zelf kan inrichten. Alleen of samen met zijn broertje, zusje of een ander kind.