Eet smakelijk
Eet smakelijk
Eet smakelijk!
Puk heeft iets onder een doek gelegd. Wat zou het zijn? Het is een appel! Samen met de kinderen proeft Puk hoe de appel smaakt. Iedereen krijgt een partje. Is het lekker? Lust Puk de appel? En lust hij een banaan of een sinaasappel?
Activiteiten
* In dit thema staat eten centraal. De kinderen ruiken en proeven eten en maken zelf
ook gerechten. De kinderen praten over eten en vertellen of ze iets wel of niet
lekker vinden. Ze leren ook een liedje.
* Ook tafel dekken en afruimen komen aan bod.
* De kinderen versieren hun eigen placemat en vieren de verjaardag van puk.
* De kinderen doen een bewegingsspelletje, waarbij ze net doen of ze appels van de
boom plukken en in een kruiwagen wegbrengen. De peuters proberen een
kruiwagen na te doen.
* De kinderen zaaien tuinkers en proeven hiervan.
* Ze bakken koekjes, maken spiesjes met kaas, worst, stukjes groente of fruit en tot
slot genieten ze van een heerlijke feestmaal.
Voorleesverhaal
De vrienden van Geit hebben geen cadeautje voor haar verjaardag, maar verrassen haar met een etentje. Ze dekken de tafel heel feestelijk en maken een gerecht door allerlei dingen door elkaar te roeren. Zelf lusten ze het niet, maar Geit vindt het heerlijk!
Spelenderwijs ontwikkelen: Door het meedoen aan de spelactiviteiten van dit thema:
0-1,5 jaar:
* Ruikt en proeft je baby verschillende etenswaren en ervaart je baby wat hij wel of niet lekker vindt.
* Oefent je baby om zelf te eten.
* Leert je baby de uitroepen ‘mmm!’ en ‘bah!’ te herkennen, na te doen en te gebruiken.
1,5-2,5 jaar:
* Ruikt en proeft je kind verschillende etenswaren en geeft hij aan wat hij wel of niet lekker vindt.
* Helpt je kind mee met het dekken en opruimen van de tafel.
* Kent je kind de namen van de etenswaren die hij vaak eet en woorden als ‘bord’, ‘beker’, ‘lepel’ en ‘vork’.
* Ervaart je kind wat de begrippen ‘vol’ en ‘leeg’, en ‘veel’ en ‘weinig’ betekenen.
2,5-4 jaar:
* Ruikt en proeft je kind verschillende etenswaren en geeft hij aan wat hij wel of niet lekker vindt.
* Helpt je kind mee met het dekken en opruimen van de tafel.
* Leert je kind om evenveel borden en bekers op tafel te zetten als er kinderen in de groep zijn.
* Gebruikt je kind de namen van de etenswaren die hij vaak eet en woorden als ‘bord’, ‘beker’, ‘lepel’ en
‘vork’.
* Kent je kind de betekenis van de begrippen ‘vol’ en ‘leeg’, en ‘veel’ en ‘weinig’. Liedje
Smakelijk eten (op de wijs van ‘vader jacob’)Smakelijk eten, smakelijk eten, ….(vul hier de naam in van uw kind) Lust graag …..(vul hier in wat uw kind lekker vindt)….lust graag….. Dat zal lekker smaken, dat zal lekker smaken. Eet maar op, eet maar op. |
Hoe kunt u aansluiten bij het thema?
Kijkje in de groep
0-1,5 jaar: In kindercentra wordt meestal een vast liedje gezongen voor het eten. Vraag aan de pedagogisch medewerkers welk liedje bij je baby in de groep gezongen wordt. Door dit liedje thuis te herhalen, leert je baby ook thuis herkennen wanneer het etenstijd is.
1,5-2,5 jaar: In kindercentra wordt meestal een vast liedje gezongen voor het eten. Vraag aan de pedagogisch medewerkers welk liedje bij je kind in de groep gezongen wordt. Door dit liedje thuis te herhalen, leert je kind ook thuis herkennen wanneer het etenstijd is. Doordat je kind het liedje regelmatig hoort, zal hij op den duur het liedje ook zelf kunnen zingen.
2,5-4 jaar: In kindercentra wordt meestal een vast liedje gezongen voor het eten. Vraag aan de pedagogisch medewerkers welk liedje bij je kind in de groep gezongen wordt. Zing dit liedje ook eens thuis voor het begin van de maaltijd. Zingt je kind het liedje al helemaal zelf?
Verzorgen
0-1,5 jaar:
* Kinderen willen graag zelf eten. Geef je baby ook een lepel bij het eten van zijn groentehapje. Of laat je baby zelf een stukje brood van een bordje pakken. Door te oefenen wordt je baby steeds handiger en zelfstandiger.
* Geef je baby een washandje, als je na het eten het gezicht en de handen van je baby wast. Lukt het je baby al om zelf zijn gezicht schoon te maken?
Eten
1,5-2,5 jaar: Ga er zoveel mogelijk op in als je kind zelf wil eten. Wanneer je kind zelf aangeeft dat hij iets nieuws wil leren, is dit het beste moment om het hem te leren. Je kind is er dan helemaal aan toe.
Samen een klusje doen
1,5-2,5 jaar:
* Maak thuis ook eens iets lekkers met je kind. Bak samen koekjes en laat je kind helpen door het deeg te kneden en vormpjes uit te steken. Of maak spiesjes door samen met je kind stukjes fruit, komkommer, kaas of worst aan een prikker te doen. Wanneer u thuis activiteiten herhaalt die je kind in het kinderdagverblijf heeft gedaan, zal je kind ze herkennen, er handiger in worden en er steeds meer plezier in krijgen.
* Betrek je kind zoveel mogelijk bij huishoudelijke klusjes zoals koken, tafel dekken en afruimen. Laat hem de aardappels, die je geschild hebt, in de pan doen of laat hem tomaatjes door de sla roeren. Of geef je kind kleine opdrachtjes, zoals de bekers op tafel zetten of de tafel afvegen met een doekje. Door te helpen voelt je kind zich al groot. Laat merken dat je het fijn vindt dat je kind meehelpt. Dit stimuleert hem om jou vaker te helpen.
2,5-4 jaar:
* Maak thuis ook eens iets lekkers met je kind. Bak samen koekjes en laat je kind helpen door het deeg te kneden en vormpjes uit te steken. Of maak spiesjes door samen met je kind stukjes fruit, komkommer, kaas of worst aan een prikker te doen. Wanneer je thuis activiteiten herhaalt die je kind in het kinderdagverblijf heeft gedaan, zal je kind ze herkennen, er handiger in worden en er steeds meer plezier in krijgen.
* Betrek je kind zoveel mogelijk bij huishoudelijke klusjes zoals koken, tafel dekken en afruimen. Laat hem de aardappels, die je geschild hebt, in de pan doen of laat hem tomaatjes door de sla roeren. Of geef je kind kleine opdrachtjes, zoals voor iedereen een beker op tafel zetten. Met zo’n opdrachtje leert je kind spelenderwijs tellen. Hij moet goed nadenken of er evenveel bekers als mensen zijn. Laat merken dat je het fijn vindt dat je kind meehelpt. Dit stimuleert hem om jou vaker te helpen.
Samen praten
0-1,5 jaar: Door veel te praten over de dingen die je baby doet, ziet en ervaart, leert hij nieuwe woorden kennen. Benoem bijvoorbeeld wat je baby eet of drinkt. Kijk ook naar zijn gezicht en vertel wat je ziet: ‘Mmm! Dat vind jij lekker!’
1,5-2,5 jaar: Praat veel met je kind terwijl je bezig bent. Op die manier betrekt je jouw kind bij wat je aan het doen bent. Stel tussendoor ook vragen, zodat er een gesprek ontstaat. Bijvoorbeeld: ‘Proef je een stukje tomaat? Vind je het lekker?’
2,5-4 jaar: Praat veel met je kind terwijl je bezig bent. Op die manier betrekt je jouw kind bij wat je aan het doen bent. Stel tussendoor ook vragen, zodat er een gesprek ontstaat. Bijvoorbeeld: ‘Proef je een stukje tomaat? Vind je het lekker?’
Spelen
0-1,5 jaar: Jonge baby’s kunnen al gezichten nadoen. Probeer dit op een rustig moment. Zorg dat je baby je gezicht goed kan zien en steek bijvoorbeeld je tong uit of doe je mond langzaam open en dicht. Je baby reageert nog niet zo snel. Pas daarom je tempo aan je baby aan. Wanneer je even wacht, zul je zien dat hij probeert jou na te doen.
1,5-2,5 jaar: Laat je kind, wanneer je zelf aan het koken bent, meedoen met een kinderfornuisje en eigen pannetjes. Of geef je kind een gewone pan en een pollepel om net te doen alsof hij ook aan het koken is. Op deze leeftijd bestaat het spel van kinderen vaak uit het nadoen van anderen. Hierdoor leert je kind de wereld om zich heen te begrijpen.
* Laat je kind een afwasje doen met een paar plastic bekers en borden, of met zijn eigen poppenserviesje. Doe dit eventueel buiten als het mooi weer is, zodat het niet geeft als je kind knoeit met sop en water.
2,5-4 jaar: Laat je kind, wanneer je zelf aan het koken bent, meedoen met een kinderfornuisje en eigen pannetjes. Of geef je kind een gewone pan en een pollepel om net te doen alsof hij ook aan het koken is. Praat met je kind over wat hij aan het doen is. Stimuleer de fantasie van je kind door mee te spelen in het spel van je kind. Vraag bijvoorbeeld: ‘Wat ben je aan het koken?’ ‘Voor wie kook jij al dat lekkers?’
* Laat je kind een afwasje doen met een paar plastic bekers en borden, of met zijn eigen poppenserviesje. Doe dit eventueel buiten als het mooi weer is, zodat het niet geeft als je kind knoeit met sop en water.
Ontdekken
0-1,5 jaar:
*Wanneer je baby net vast voedsel gaat eten, moet hij nog leren wat de bedoeling is. Je zult merken dat je baby met het eten wil spelen om het te onderzoeken. Geef je baby twee plastic bakjes met een paar stukjes brood erin. Veel baby’s vinden het leuk om de stukjes brood van het ene bakje in het andere te doen. Als je baby het brood in zijn mond stopt, is dat natuurlijk prima. Zo went je baby eraan hoe dat nieuwe eten aanvoelt.
* Laat je baby spelen met plastic bekers en bakjes. Of met een houten lepel en een pan met een deksel. Door te spelen ontdekt je baby allerlei mogelijkheden. De bakjes kunnen worden opgestapeld, de deksel past op de pan en kan er ook weer af. Als je tikt met de lepel hoor je een geluid. Op deze manier onderzoekt je baby de wereld om zich heen en leert hij hoe de dingen in elkaar zitten.
* Laat je baby ook eens ruiken aan verschillende etenswaren. Wat vindt hij lekker ruiken en wat niet?
1,5-2,5 jaar: Laat je kind regelmatig nieuwe dingen proeven. Je kind moet eerst aan elke nieuwe smaak wennen. Laat je kind nieuwe smaken daarom een aantal keer proeven, ook al vond hij het de eerste keer niet lekker. Dwing je kind niet tot eten, maar probeer van het eten vooral een gezellige bezigheid te maken.
* Laat je kind ruiken aan verschillende etenswaren. Wat vindt je kind lekker ruiken en wat niet?
2,5-4 jaar: Laat je kind regelmatig nieuwe dingen proeven. Je kind moet eerst aan elke nieuwe smaak wennen. Laat je kind nieuwe smaken daarom een aantal keer proeven, ook al vond hij het de eerste keer niet lekker. Dwing je kind niet tot eten, maar probeer van het eten vooral een gezellige bezigheid te maken.
* Laat je kind ruiken aan verschillende etenswaren. Wat vindt je kind lekker ruiken en wat niet?